Home Top Ad

"มหานิล" Chai-Tong knife *SOLD OUT*


มีด "มหานิล" ชายธง 

สร้างถอดแบบต้นแบบมีดชายธง จากพิพิธภัณฑสถานแห่งชาติพระนคร ปลายสันมีดทำคมหลอก ส้นมีดตีฝังขามและรมดำ ปิดหัวด้ามด้วยแผ่นทองเหลือง รัดปลอกแหวน ด้ามไม้ดำดงขุด๘ร่อง ฝังเส้นโลหะถัก๘เส้น ปิดท้ายด้ามด้วยทองแดงรูปดอกไม้ปลายบัว ฝักมีดใช้เลียนแบบเทคนิคแลคเกอร์ญี่ปุ่นแบบโบราณ Wakasa Same และปิดด้วยผ้ายันต์


Serial Number : 85/61
Type or Function : Utility, Belt knife
Blade Length : 5 1/2" (142mm) ; #600 Satin finish, Super blue spine.
Blade Thickness : 6 mm
Handle Length : 5 1/2" (115mm)
Overall Length : 10 1/4" (258mm)
Blade Material : SUP9 (AISI 5155-60)
Quench : Salt Bath.
Tempering : 2 hr. @200c, 2 Cycles in Salt Bath.
Handel Material : Ebony (ดำดง)
Sheath Material :  Teak(Wakasa Same) (สัก)
Accessory : Wire Inlay, Spine inlay(ฝังขาม)
Weight : 257g.

*หมด* ราคา : ๕,๐๐๐ บาท พร้อมใบรับรอง

[full_width]




The Chai-Tong knife is inspired by native Thai blade. Which is registered as a National Treasure by Bangkok National Museum in Thailand. so the original native design resembled the sort of knives traditionally used for utility work.

This knife has a lot of first time thing for me such as my first fluted, I've done a fluted handle with wire inlay. The handle is Ebony wood,The fluted Ebony wood grip has polished with copper buttcap. The Scabbard made by Wakasa lacquered method uses by Japanese craftsman. 

Wakasa nuri have been made in Japan in Fukui prefecture since the Edo period, dating back many centuries. Craftsmen in Wakasa apply multiple layers of lacquer to each chopstick and depending on the style, may also incorporate small pieces of seashell or mother of pearl to enhance.






This video shows a Chi-Tong knife recently making completed by Mahalarbknives.

















#mahalarbknives #spiralfluted #knifehandle #wireinlay #buttcap #chaitongknife #thaiknife #thaiblade #madeinthailand #มีดชายธง #ด้ามมีด #มีดพก #มีดหมอ #มีดไทย
"มหานิล" Chai-Tong knife *SOLD OUT* "มหานิล" Chai-Tong knife *SOLD OUT* Reviewed by mahalarbknives on 3/21/2018 Rating: 5

No comments

About