มีดชายธง "พหัสดินพิษณุ" *SOLD OUT*
มีดชายธง "พหัสดินพิษณุ"
ทรงใบมีดถอดแบบจาก"มีดชายธง"โบราณ ปลายสันจั่ว ส้นมีดตีฝังขามและรมดำทั้งใบ คอทองแดงสามชิ้นตะไบร่องรมดำและแดง ด้ามแบบมีดยุคกลางทำจาก Arvorin Imitation Ivory ขุดร่องเกลียว ฝังเส้นทองเหลืองถัก ปิดท้ายด้ามด้วยทองแดงทำเกลียว ฝักมีดใช้เลียนแบบเทคนิคแลคเกอร์ญี่ปุ่นแบบโบราณ Wakasa Same
Serial Number : 91/61
Type or Function : Utility, Belt knife
Blade Length : 5 1/2" (146mm) ; #600 Satin finish, Super blue.
Blade Thickness : 6 mm
Handle Length : 4 3/4" (124mm)
Overall Length : 10 1/2" (270mm)
Blade Material : SUP9 (AISI 5155-60)
Quench : Salt Bath.
Tempering : 2 hr. @200c, 2 Cycles in Salt Bath.
Handel Material : Arvorin Imitation Ivory
Bolsters : Copper (Black, Red Patina)
Construction : Through tang
Sheath Material : Teak *Wakasa nuri technique
Accessory : Wire Inlay, Spine inlay(ฝังขาม)
Weight : 306g.
*หมด*ราคา : ๑๐,๐๐๐ บาท พร้อมใบรับรอง
[full_width]
Serial Number : 91/61
Type or Function : Utility, Belt knife
Blade Length : 5 1/2" (146mm) ; #600 Satin finish, Super blue.
Blade Thickness : 6 mm
Handle Length : 4 3/4" (124mm)
Overall Length : 10 1/2" (270mm)
Blade Material : SUP9 (AISI 5155-60)
Quench : Salt Bath.
Tempering : 2 hr. @200c, 2 Cycles in Salt Bath.
Handel Material : Arvorin Imitation Ivory
Bolsters : Copper (Black, Red Patina)
Construction : Through tang
Sheath Material : Teak *Wakasa nuri technique
Accessory : Wire Inlay, Spine inlay(ฝังขาม)
Weight : 306g.
*หมด*
[full_width]
"Ph h̄ạs̄ din phis̄ʹ ṇu" Chai-Tong knife |
The Chai-Tong knife is inspired by native Thai blade. Which is registered as a National Treasure by Bangkok National Museum in Thailand. so the original native design resembled the sort of knives traditionally used for utility work.
This knife has a lot of first time thing for me such as my first spiral fluted, I've done a fluted handle with wire inlay. The handle is Arvorin imitation ivory,The fluted grip has polished with copper buttcap. The Scabbard made by Wakasa lacquered method uses by Japanese craftsman.
Wakasa nuri have been made in Japan in Fukui prefecture since the Edo period, dating back many centuries. Craftsmen in Wakasa apply multiple layers of lacquer to each chopstick and depending on the style, may also incorporate small pieces of seashell or mother of pearl to enhance.
"คอมีดจากทองแดงรมดำและชุบสีแดง แล้วจึงเคลือบผิวเงา" |
"Wakasa apply multiple layers of lacquer." |
มีดชายธง "พหัสดินพิษณุ" *SOLD OUT*
Reviewed by mahalarbknives
on
7/03/2018
Rating:
No comments